Wie/ wat steunen wij?

De Sint-Trudoabdij
wil als kloostergemeenschap hun Afrikaanse medezusters van ‘Les Filles de la Résurrection’ ondersteunen in het ontwikkelen van projecten op vlak van vorming en infrastructuur, ten dienste van de lokale bevolking.
Hiervoor werd o.a. een werkgroep opgericht
‘Mirhi Masaka St.-Trudo solidair’
De werkgroep gaat doelgericht op zoek naar fondsen door subsidies en benefietacties.
Les filles de la Résurrection
Opgericht in 1965 door de zusters van het Heilig Graf (Turnhout).   Op vandaag zijn er geen blanke zusters meer  aanwezig.
De priorijen te Masaka in Rwanda en Mirhi-Bukavu in de
D.R. Congo behoren zoals de Sint-Trudoabdij tot de overkoepelende Associatio van de Orde van kanunnikessen van het H. Graf . 
Er zijn vandaag in Congo en in Rwanda ca 300 uitsluitend zwarte kloosterzusters aanwezig.
De projecten van de Filles de la Résurrection ondersteunen de ontwikkeling van de armsten uit hun regio, geïnspireerd door het evangeliewoord ‘Wat ge aan de minsten van de mijnen hebt gedaan, hebt ge aan Mij gedaan.’ Mt 25, 40. Vanuit de verrijzenisspiritualiteit zoeken zij om het leven te koesteren en bevorderen ook in de meest kwetsbare situaties.

Zo werden o.a. volgende projecten door onze werkgroep ondersteund:

D.R. CONGO

  • een sociaal centrum voor vorming van vrouwen te Mirhi
  • de bouw van een waterkrachtcentrale te Mirhi

RWANDA 

  • de uitbouw van een alfabetiseringscentrum te Masaka
  • de inrichting van een lagere school te Masaka
  • een terreinwagen voor Mirhi.

MILLENIUMDOELSTELLINGEN
De projecten sluiten aan bij  de millenniumdoelstellingen (2015) om ontwikkeling in gezondheidszorg en onderwijs op duurzame wijze mogelijk te maken.

     

De Filles de la Résurrection werken in voedingscentra, materniteiten, dispensaria , vormingscentra voor vrouwen, kleuter- en lagere scholen, secundair onderwijs, opleiding verpleegkundigen.